Baby's on roller skates

Just another gynecological obstetric site


Leave a comment

Детски ден

Се присекавам на детството секогаш кога помислувам на тебе, мојот татко. Убав, висок, силен небаре те извадија од магазин. Од што беше висок јас и сестра ми се преправавме дека си дрво па требаше по твоите раце да се качуваме а ти мораше да се наведнуваш. Чудно како секогаш моите спомени од тебе потекнуваат од пролетта. Сега е Јануари, гледам низ мојот прозорец а сепак ја мирисам пролетта и спомените кои се само од тебе.

Пред некој ден бев кај тебе, ти кажав се што ми се случува, незнам само дали беше тоа ти што ми помогна низ процесот што ми се случуваше или барем јас сакам да верувам дека ти беше.

Ти благодарам што ме порасна во човек што ја почитува природата, што ги почитува лугето, што ги почитува животните и што сум чесен човек. Гледам што ми се случува, и ти благодарам бескрајно. Цел живот кукав што материјалното не си ми го овозможил и што секогаш посакував тоа да беше твојот дар до мене, не видов дека си ме дарил со многу други помокни вештини….

Advertisements


Leave a comment

Писмо

Врнежлив ден, сив, чиниш Октомври а веке пола Ноември е. Ми помина роденденот сакав да ти кажам. Те нема да ми го заборавиш а мене да викам и кукам по сите како си неодговорен татко. Сепак беше мој. Дури те сметав за своина, мојот татко заборавен, тој што никогаш не беше доволно добар за мене. Сакав да ти кажам, го сретнав тетин Баже во супермаркет, веднаш се сети на тебе, или јас си замислувам дека така се натажи.

Гледав слики од тебе, многу си бил згоден, висок, плав, прав, никогаш не си ми ги покажал. Се сама треба да си видам.

Човек неможеше со тебе да се скара. Ти текнува кога бев трудна, полна хормони и не ти правев муабет не се ни секавам зошто?

Сам си направи бре мекици не ми се ни јави како сум да прашаш. Ама пак беше ТУКА! ТУКА БЕШЕ!

И не ти се ни изнавикав! Немав време за што попрво. Незнам ни дали дојде да ја видиш малата, поим немам. Не ми беше битно, знаев дека си тука и дека можам вечно да се жалам од тебе. Да, барем ти беше тој неодговорниот. Сепак јас бев едно скалило во моите мисли, дека јас сум таа повеке добрата.

НЕЛИ?

Сега и тоа ми го зема, неодговорноста, недоброста, и ништо не ми остана, освен у рацете уште еден ден без тебе…..


Leave a comment

Pap smear vs. HPV test, which one is more important?

Two days ago I was reading about the benefits if HPV test and how we should not even consider the taking the PAP test. women talked that  it is nothing that scratching the surface of the cervix in order to get more cells and it is the same thing with HPV test except for the fact that the HPV test is much better. it was written that all women who are against the replacement of PAP test are sheaps. I would consider the fact that anyone who is against changes for better tomorrow is a sheap and afraid of the current changes, but I would call a person with such name if the person do not know what is PAP test and why is taken? Such reaction isn’t correct! Your OBGYN should explain why is taken.

Why we take PAP test, why HPV is important and what are the differences?

both procedures are the same, a sample is taken from the cervix and sent to lab for analysis. We use the PAP test in order to detect if there is an egzistance of HPV virus or any other abnormal cell changes. Positive PAP test will give the right direction, it means that if the presence of HPV is confirmed, than you will have to do HPV test and find out if you are carrier of a high risk HPV virus.

Why wouldn’t I take just the HPV test?


Leave a comment

Донча

Интересна работа е кога губиш некого, посебно некој драг, губиш дел од себе. Секое нешто прилика, човек, ситница те потесеќаат. Потсеќаат највеке на детство, мирисот и чувството, љубовта и топлината.

Боже колку го мразев! Колку мразев кога ке ме гушнеше! Тој мирис на цигари неможев да го поднесам, просто знаев колку седеше во собата и пушеше. Мразев кога ќе ми кажеше ТЕ САКАМ, некако дури и не му верував.

Сега кога го нема само горки солзи можам да голтам и да посакам да ми се јави. Ама го нема, него го нема а секавањата и тоа што нејкам да се сетам остана. А сакам да не ми текнува ама неможе.

Дали има некој што сакал некого да напушти просто од што е бесен? Да бесна сум што неможев да помогнам да ме сака повеке, лута сум што нејкеше да се грижи за себе повеке, се нервирам што мислеше дека нејкам да му помогнам. Се беше толку тешко, на крајот си отиде, неговите болки ќе ме прогонуваат толку многу, толку тешко ми е што дури неможам да се помирам со себе.

Мојот татко Донча беше мојот херој! Ама незнаеше, не му кажав никогаш.

Јас го сакав, незнам дали тоа го знаеше, исто така не му кажав, зошто не умеевме да комуницираме навистина незнам. Се каам, ама не ми вреди, барем со малку љубов да заминеше, само јас подобро ќе се чувствував или он подобро ќе се чувствуваше навистина незнам.


Leave a comment

Does IVF raise the cancer risks?

There has been a study about how does IVF raise the cancer risks? According to: http://www.dailymail.co.uk/health/article-148228/How-IVF-raises-cancer-risks.html

This article was about that babies who are born through fertility treatment they suffer from a rare combination of birth defects and by that the risk of cancer is six times more increased. This study has raised serious questions about the safety of the fertility treatment that most couples have been doing in the past years. They claimed that the “researchers found that the IVF-initiated conception was six times more common than in the general population”. In this article was also found that the “children born with BWS are predisposed to a type of kidney cancer called Wilms”. However there were many questions about these studies and many mothers were upset thinking day and night about their newborns and how this is going to reflect on their future. The most interesting situation was that right after this study it was clear that none of this is true and the couples can rest a little bit.

According to:

http://www.reuters.com/article/2013/02/18/us-ivf-cancer-idUSBRE91H00020130218

They said that all those questions about IVF increasing the chances of cancer increasing in all the babies that are born via IVF. They claimed that “Women getting fertility treatments can be reassured that in vitro fertilization (IVF) does not increase their risk of breast and gynecological cancer”. They also said in their statement that babies born through IVF process are safe and their increased chances of cancer and kidney failure are nothing but just another false alarm. When people read this statement about IVF not increasing the cancer risks they became people full of questions.

Now:

Which one of these statementsis really true?

On one side we have the one statement that IVF is increasing the babies cancer risk and kidney failure, women are more likely that they have cervical and breast cancer risk, and on the other side we have that none of all those theses are actually true.  You have to be very careful about telling people and going straight with some kind of studies about increasing cancer, every patient that is going through the IVF process is watched very closely and it is more likely that if there is anything suspicious, than it is more than sure that doctors will notice it. That is why we have to know what we are reading and when we read something like this, instead of thinking about it at home we have go straight and ask someone that has more information about the case and inform us. However taking an opinion for granted from some source that is not classified and thinking about that instead of consulting with someone can be very dangerous. Spreading a word such as cancer can upset many people and it is not something like for example talking for today’s weather. Today we are fighting with all our strength for these kinds of false alarms, and we are hoping that we are not going to hear any more bad news about this subject.


Leave a comment

How can IVF be performed?

History of how can be IVF performed?
IVF as a technique was developed in the 1970s. This technique may differ slightly from clinic to clinic but the base of this technique is always the same everywhere.
Step by step how can be IVF performed for women
Step 1: suppress the monthly cycle
The doctor will give you a drug that will suppress your natural monthly menstrual cycle. This drug may be a daily injection that the caregivers will teach you how to give yourself, or the drug may be a nasal spray. This therapy may last about two weeks.
Step 2: boost the egg supply
You have already suppressed your natural monthly cycle, now it is time to take a fertility hormone called FSH (follicle stimulating hormone). It is a gonadotropin, which is another daily injection that you are going to give yourself for the next 12 days. It may also vary depending from the response; the FSH increases the number of eggs your ovaries produce. Increased production means that more eggs can be collected and fertilized. More eggs, more embryos to choose and use in your treatment.
Step 3: the progress
During the process the clinic will keep an eye of every progress that you make, this may include vaginal ultrasound scans to monitor your ovaries and blood tests if needed. Your final hormone injection will be 34-36 hours before your eggs due to be collected; this final injection will help your eggs to mature.
Step 4: Collecting the eggs
You will be sedated during this procedure. Your eggs will be collected under ultrasound guidance; the doctor will insert a needle through the vagina and into each ovary. Through this needle the eggs are then collected.
Step 5: Fertilization
The eggs are now collected and they have to be mixed with your partner’s or your donor’s sperm in the laboratory. 16-20 hours have to pass after they are mixed so they can check if any have been fertilized. In cases where the sperm are few or weak, each egg has to be injected individually with a single sperm. This procedure is called intra-cytoplasmic sperm injection (ICSI).
The cells are now fertilized and they need to continue to grow in the laboratory for one to five days before being transferred into the womb. The doctor will pick the best one or two embryos for transfer.
Step 6: Embryo transfer
Before the treatment you should discuss with your doctor about the number of embryo to be replaced. For women under the age of 37, in their first IVF usually have a single embryo transfer. If there are no-top quality embryos available and it is your second IVF, doctors should consider using only two embryos. Having a multiple embryo transfers may result into a multiple pregnancy and birth.
How can be IVF performed- for men
After your partner’s eggs have been collected, you’ll be asked to produce a fresh sample of sperm. The doctors are going to take the sample of sperm, wash it and spun at a high speed. This is done in order the healthier and most active sperm to be selected.

 


Leave a comment

Unexplained fertility, do you even consider about IVF? Where the border stands?

Nearly 80% of the couples that are trying to have a baby suffer from unexplained infertility. This is a message that has been sent from the Queen’s University Belfast and it has been published in the journal Reproductive Biomedicine Online.
According to this report there are 1 million couples worldwide that undergo fertility treatments every year. We may have heard about that on the daily news, but we didn’t know that one third of them are told about the unexplained infertility problem that they have. This actually means that doctors cannot explain what is wrong and why they cannot have a baby. It is a huge problem among all young couples that are desperately seeking ways to have a baby.
If you have an unexplained infertility, do you even consider about IVF? Where the border stands? Simple explanation about those borders
This so called border stand right into the women age, how long have they been trying to have a baby, and if the woman have been pregnant before and had her first child. This is a border that explains everything. From personal experience I have seen many couples that have been trying to have a baby. Yes most of them were diagnosed with unexplained infertility which is quite often these days. There is something that I and my colleagues cannot understand. It is about why people and I are talking about young couples about 22-24 years all are disappointed. Usually they are disappointed after trying in the first month. They should not be disappointed because they are too young and they haven ben trying too long. That is why the doctors say that you have to be married for three years and then try all the methods for getting pregnant. Starting with IVF too early is not such a great solution unless you are 35 years old and have been trying in the past three or four years. It is understandable that doctors recommend the less invasive and cheaper methods before starting the in vitro fertilization process, which is $12,000 per cycle, but with those methods the doctors are making a huge disservice. When we talk about those women that are under 35 could be better off trying to get pregnant on their own. This is only at least for the next few months. As for women that are older than 35, it is better to avoid wasting their precious time and straight ahead to IVF or consider about the adoption options.
Just trust yourself
Having always irregular periods, which means twice a year the chances of ever getting pregnant are too small. Doctors in these cases often prescribe Clomid in order to induce ovulation. Most doctors do not recommend, but Provera has done miracles in some infertility cases. Women that are 40 years old have a chance for getting pregnant despite their age. Unexplained infertility, do you even consider IVF? Where the border stands? Having a good doctor that believes in you can help in these situations. It is actually the most important thing. No matter how far that doctor is you have to find him and take your chances.